Schets van het kunstwerk in herinnering van de bioscoop Metropole PalaceDit gesamtkunstwerk is in een ode aan het “Metropole Palace”, de befaamde Haagse bioscoop van weleer, welks rijke geschiedenis nog bij menig Hagenaar en Hagenees in het geheugen gegrift staat, inclusief de persoonlijke nostalgie. De bioscoop is er niet meer maar de herinneringen zijn bij velen nog zeer levendig.

Enkele jaren geleden werd Danilo benaderd door het bestuur van de Haagse Poëzie Route met het verzoek om voor het Metropole Palace – nu een exclusief appartementengebouw van dezelfde omvang en vorm als indertijd de bioscoop – een toepasselijk kunstwerk te bedenken. Zij kenden zijn “Muur van de Dichters” (www.muurvandedichters.nl) dat in 2011 in Amsterdam in een publieke ruimte werd geplaatst en dachten aan iets dergelijks. Danilo bestudeerde de typisch Haagse historie van de bioscoop en las ook het mooie gedicht erover van Cor Gout. Dat bleek een rijke bron voor vele aanvullende ideeën die hij gaandeweg kreeg. Vandaar dat het simpele begin van een gedicht inmiddels is doorontwikkeld tot een prachtig en veel omvattend project. Het zal op uiterst moderne wijze Den Haag als promotor van cultuur en beeldende kunst, landelijk en internationaal in de schijnwerpers zetten.

Danilo’s idee is om van dit project een “levend kunstwerk” te maken. Het zal interactief zijn voor bezoekers ter plekke maar zal zich ook via cyber space landelijk en internationaal manifesteren. De oude bioscoop komt weer tot leven en zal van zich doen spreken vanuit het kunstwerk zelf dat onderdeel zal zijn van educatieve en toeristische routes, maar vooral ook via de website en mobiele app die het fysiek en virtueel 24/7 toegankelijk maken.

De tastbare uitvoering

Het kunstwerk bestaat uit een deel van de originele gevel van het Metropole Palace en een daaraan bevestigd kaartjesloket. Het ontwerp en de vorm ervan zijn in dezelfde trant als de oorspronkelijke balie en bioscoop. Via een rode loper (tegels) benaderen bezoekers het loket. Aan beide zijden is het pad voorzien van vierkante lichtjes waardoor de loper op een uitgerolde analoge film lijkt. Aan het loket zijn knoppen bevestigd waarmee de bezoeker het beeldscherm kan bedienen. Op het kunstwerk vindt men de benaming in de originele letters die indertijd ook op de gevel van de bioscoop waren aangebracht.Voor het beeldscherm in het loket verschijnt een holografisch beeld van de kaartjesverkoopster. Als de bezoeker nadert, zal zij een welkom en verdere aanwijzingen uitspreken. Nadat men bij het loket is aangekomen lost het hologram op en krijgt men op het scherm een menu te zien. Met de knoppen kan met een aantal dingen doen: het gedicht van Cor Gout kunnen beluisteren door te kijken naar holografische bewegende beeld van voordragende Cor, (maar ook die van andere dichters en schrijvers), clips van oude films of van de documentaire “Metropole Palace” van Robin Lutz bekijken, maar ook oude archiefbeelden, foto’s, enz.

De App

Met een Smart Phone kan men via Augmented Reality in bewegende beelden de plek waar vroeger de bioscoop stond zien en hoe het plein er toen uitzag. Omdat men ook werkelijk op die plek is, versterkt dit zeer het idee dat men terug is in de oude omgeving en het straatbeeld van toen.

Schets van het kunstwerk in herinnering van de bioscoop Metropole PalaceDe website

Op het scherm en op het loket staat de naam van de website. Daarop kan men thuis of onderweg oude archiefbeelden bekijken die met de bioscoop te maken hebben en de vele films die er ooit getoond werden, daar dikwijls zelfs in première gingen. Men wordt ook doorverwezen naar de site waar men een van de talrijke oude films kan huren zoals ‘Top Hat’ met Fred Astaire en The West Side Story met Natalie Wood en George Chakiris, enz.

Het onderwijs

Op de website zijn allerlei kunstopdrachten met kijkwijzers te downloaden. Ideaal voor groepen leerlingen in het algemeen onderwijs of juist studenten van (beeldende) kunstscholen. Door uitwisseling van ideeën met film-educatieve instituten, filmfestivals, filmhuizen e.d. kan hiervan optimaal gebruik worden gemaakt.